Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

30 jul. 2015

Affiches Woody Allen in EYE


Small Time Crooks (Verenigde Staten, 2000)
In de centrale hal van EYE zijn deze zomer, aansluitend bij het retrospectief gewijd aan Woody Allen, filmaffiches te bewonderen van de befaamde neurotische en eigenzinnige cineast. In het zomerprogramma is een keuze gemaakt uit de 46 films die Allen, die dit jaar tachtig wordt, op zijn naam heeft staan. Voorafgaand aan zijn debuutfilm What’s Up, Tiger Lily (1966) maakte hij furore op de bühne als stand-up comedian, schreef toneelstukken op Broadway en speelde hij al in films.

Curator Soeluh van den Berg stelde de afficheselectie samen, die deze keer een vrije keuze is uit de grote hoeveelheid Allen-affiches, en die dus niet helemaal overeenkomt met de programmering. Artistieke kwaliteit en visuele zeggingskracht zijn de kenmerken waarop de zestien affiches zijn uitgekozen.

Hier zitten bijvoorbeeld ook stukken bij uit Europese landen. Deze brachten vroeger vaak een ander affiche uit met een vrijere vormgeving en in de eigen taal. Dit is te zien aan onderstaande affiches uit Denemarken en Frankrijk. Ook bij Amerikaanse affiches wordt echter nog wel eens voor een eigenzinnig ontwerp gekozen, zoals het bovenstaande affiche aantoont.

Het zomerprogramma De komedies van Woody Allen duurt nog tot en met 9 september 2015. Overigens kunnen degenen die last hebben van keuzestress vanwege het grote aanbod films terecht bij de Woody-Wegwijzer van Cineville.

What's new, Pussycat? (Clive Donner, 1965)
Sleeper (1973)
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten