Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

4 aug 2015

Animatiefilmpjes St. Joost: pre-cinema-apparaten en filmprojector


Een groep vierdejaars animatiestudenten van de Academie AKV|St.Joost heeft korte geanimeerde teasers gemaakt van ongeveer 1 minuut, waarbij zij zich hebben laten inspireren door de Filmgerelateerde collecties van EYE. In een serie publiceren we hier deze filmpjes, die ook als voorfilm vertoond kunnen worden. Veel van de filmmakers hebben deze blog als vertrekpunt gebruikt bij de keuze voor het onderwerp van hun animatie.

Ines Fernandes heeft zich voor haar teaser Film before Cinema laten inspireren door de voorlopers van de film. Een vogel vliegt achtereenvolgens door een Phenakistiscoop en een Praxinoscoop - pre-cinema-apparaten uit de negentiende eeuw - om uit te komen bij de Cinematographe Lumière uit 1895, die het beginpunt vormde van de huidige cinema.
Fernandes is gefascineerd door de link tussen de eerste animatiefilmmakers en deze apparaten. Door te zien hoe film werkt, werden mensen in de periode voorafgaand aan de cinema geïnspireerd om op verschillende manieren bewegend beeld te maken, inclusief animatie, waar deze apparaten dus ook een voorloper van zijn.

De film bestaat grotendeels uit handgetekende animatie in 2D en daarnaast heeft ze de 2D computer software TV Paint gebruikt. Tekeningen komen in beweging door 'simpelweg' de ene na de andere te plaatsen, wat ook al te zien was bij de pre-cinema-apparaten. Ze wilde de evolutie laten zien die deze machines hebben doorgemaakt totdat de cinema was 'geboren' zoals wij deze kennen, in de vorm van de Cinematographe. De vogel symboliseert het voortschrijden van de tijd door deze apparaten, met de projectie als eindpunt. Fernandes heeft al meerdere films gemaakt, haar portfolio is hier te vinden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten