Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

21 mei 2015

Henk Kabos: art-director van Tom Poes, Tekko Taks en Loeki de Leeuw

Zelfportret, 1980



Onlangs heeft EYE het archief ontsloten van animator, striptekenaar en illustrator Henk Kabos (1912-1984). Zijn carrière was nauw verbonden met de animatiestudio's van Joop Geesink en Marten Toonder. Voor de eerste werkte hij in de jaren zeventig mee aan de STER-filmpjes met misschien wel de beroemdste Nederlandse pop: Loeki de Leeuw.  

http://www.dutch-vintage-animation.org/images/PDF-files/1977-27-12-1977-Afscheid-HenkKabos.jpg

Hij begon bij Geesink als animator nadat hij de Kunstnijverheidsschool had afgerond. Toen de studio in het volgende jaar samenging met de studio van Marten Toonder werkte hij mee aan de tekenfilm die gebaseerd was op het stripverhaal 'Tom Poes en de Laarzenreuzen'. Hij tekende ook korte tijd aan de 'Tom Poes' strip, die Marten Toonder dagelijks voor De Telegraaf maakte. 


Tegen het einde van de oorlog werkten Kabos en Toonder mee aan het illegale blad Metro, Kabos onder het pseudoniem Karel Woud. In dezelfde periode maakte hij illustraties voor de boekjes 'Keukenkrabbels' en 'Geef ons heden ons dagelijks brood' van Jan Gerhard Toonder.
Zijn bekendste zelfbedachte stripreeks was 'Tekko Taks'. De eerste drie verhalen over deze rentenierende takshond verschenen kort na de oorlog in De Nieuwe Nederlander, daarna ging de strip door in Trouw.  'Tekko Taks' heeft tot in de jaren zeventig in verschillende nationale en internationale kranten gestaan.

Hoewel 'Tekko Taks' nog steeds door de Toonder Studio's werd gedistribueerd, was Kabos zelf in 1949 alweer teruggekeerd naar Geesink. Hij werd uiteindelijk art director bij diens Dollywood Studio's en werkte mee aan prijswinnende poppenfilms als 'Philips' Lamplight Band' (1957), 'Lightconcert in the Zoo' (1963) en de filmpjes met het figuurtje 'Dutchy' in opdracht van het Nederlands Zuivelbureau in Den Haag. Samen met animator Cor Icke werkte hij vanaf 1973 als regisseur en ontwerper mee aan de filmpjes met 'Loeki de Leeuw', die in de reclameblokken van de Ster werden vertoond.  

In het archief, dat via het opgeheven Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf) bij EYE terecht is  gekomen, bevindt zich met name veel artwork, ontwerpen in diverse technieken die als basis werden gebruikt om cells of poppen van te maken voor animatiefilms, maar ook enkele driedimensionale objecten. Hieronder bevinden zich enkele poppen, waaronder twee Loeki de Leeuwfiguren en een insect uit een film over insecticiden. Ook zijn er drie plakboeken met veel beeldmateriaal van zijn werk.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten