Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

22 jan. 2015

Rebel Without a Cause/ Botsende Jeugd

Onder de titel Botsende Jeugd werd de legendarische tienerfilm Rebel Without a Cause (1955, Nicholas Ray, VS) destijds in Nederland uitgebracht. De op hoge resolutie (4K) gerestaureerde versie is gisteren in EYE in première gegaan.

De rebelse hoofdpersoon Jim Stark gaat de strijd aan met zijn ouders en zijn treiterende klasgenoten.
De film, waarin voor het eerst spijkerbroeken door niet-cowboys gedragen werden, vormde in Amerika een beginpunt van de jongerencultuur.

Tevens ging Rebel Without a Cause de geschiedenis in als het einde van de carrière van de 24-jarige filmster James Dean. Een maand voor de première kwam hij om bij een auto-ongeluk.

Overigens was hij niet de enige van de hoofdrolspelers die de film niet lang overleefden. Zijn filmgeliefde Natalie Wood verdronk op haar 43ste en zijn tegenspeler Sal Mineo werd vermoord toen hij 37 was.
Alleen voor Dennis Hopper zou een mooie lange carrière in het verschiet liggen als 'enfant terrible' van Hollywood, hij overleed pas in 2010.

Anton Corbijns nieuwe film Life gaat over James Dean en zijn vriendschap met fotograaf Dennis Stock van het Amerikaanse tijdschrift Life. Deze film met o.a. Robert Pattinson en Ben Kingsley in de hoofdrol gaat in februari op het Filmfestival in Berlijn in première.

 James Dean op de set van Rebel Without a Cause, fotograaf Floyd McCarty
Hierbij een foto uit de EYE-collectie waarop we de andere, meer huiselijke kant zien van James Dean en hoe hij zich vermaakte tussen de opnames door: met schaakspel, bril en parkiet op zijn schouder.

1 opmerking:

  1. Ik ben gisteren naar de 4k Rebel w/o Cause in zaal 1 geweest. Wat een uitzinnige widescreen beleving! Maar ik vond hele gedeelten van de film er nogal 'opgeblazen' uitzien. Met van die zichtbare pixels in de lichtere achtergronden...en sowieso 'digitaal' koud om naar te kijken. Wat zijn jullie ervaringen met 4k in zaal1?
    Een leuke blog trouwens!

    BeantwoordenVerwijderen