Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

10 jul 2015

Animatiefilmpjes St. Joost: Archief Truus van Aalten

Een groep vierdejaars animatiestudenten van de Academie AKV|St.Joost heeft korte geanimeerde teasers gemaakt van ongeveer 1 minuut, waarbij zij zich hebben laten inspireren door de Filmgerelateerde collecties van EYE. In een serie publiceren we deze filmpjes, die ook als voorfilm vertoond kunnen worden. Veel van de filmmakers hebben deze blog als vertrekpunt gebruikt bij de keuze voor het onderwerp van hun animatie.



Marlijn van Nuenen en Dewi de Bue brachten met deze vijfde teaser, getiteld Truus, de vergeten filmactrice Truus van Aalten (1910-1999) weer tot leven. In het filmpje bladert zij door het fotoalbum van haar korte maar roemrijke vooroorlogse filmverleden, waarin zij in ruim veertig Duitse films en één Nederlandse film speelde.

Oproep voor filmsterren

Van Aalten werkte bij Peek & Cloppenburg  in Amsterdam, maar droomde al sinds haar kindertijd van een leven als filmster. Toen ze in 1926 de hiernaast staande advertentie in de krant zag met een oproep van de  Filmmaatschappij UfA in Berlijn voor talentvolle actrices, ging haar droom in vervulling.
Ze liet portretfoto's maken op de Kalverstraat en kreeg vervolgens een bijrolletje in een film. In Berlijn zou ze uitgroeien tot een grote ster. In recensies werden haar komische talenten geprezen. Ook de overgang naar de geluidsfilm doorstond ze glansrijk; haar stem was goed en ze kon inmiddels aardig Duits spreken. Haar opvallende bobkapsel, toen een uiting van vrouwenemancipatie, had ze overgenomen van de Amerikaanse filmdiva Colleen Moore.

Vanaf eind jaren twintig werd het filmmaken in Duitsland door de opkomst van de nazi's echter steeds meer beladen. Haar roem was echter inmiddels ook doorgedrongen in Nederland, en  in 1934 werd ze gevraagd voor de Nederlandse speelfilm Het meisje met den blauwen hoed, die een groot succes werd. Helaas stond haar accent, dat inmiddels te Duits was geworden, ook haar Nederlandse vervolgcarrière in de weg. Na de oorlog lukte het haar niet meer om haar comeback te maken in de filmwereld, en begon ze, heel toepasselijk, een succesvolle handel in souvenirs.
Een kist vol souvenirs

Dankzij het tot de verbeelding sprekende archief  dat EYE ontving van haar nichtje in 2009, tien jaar na haar overlijden, blijft haar herinnering bewaard in vele portretfoto's, brieven, knipsels uit kranten en tijdschriften uit haar tijd en publiciteitsmateriaal. Op deze foto van het archief is rechts van het midden een reclamebord te zien voor Het meisje met den blauwen hoed.

In een eerder blogbericht is meer archiefmateriaal over Truus van Aalten te vinden en een link naar de inventaris. Daarnaast heeft het Arnhems historisch tijdschrift in haar editie van juni 2015 een uitgebreid artikel gewijd aan Van Aalten, die in Arnhem geboren werd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten