Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

11 dec 2014

De toverlantaarn: boekpresentatie en voorstelling




Zondagmiddag 14 december wordt in Museum Boerhaave het boek Dutch Perspectives, 350 years of entertainment gepresenteerd. In het boek vertellen Willem Albert Wagenaar, Annet Duller en Margreet Wagenaar-Fischer over de Nederlandse invloed op het ontstaan en de ontwikkeling van de toverlantaarn, een van de voorlopers van de moderne cinema.
De gerenommeerde natuurwetenschapper Christiaan Huygens (1629-1695) speelde hierbij een belangrijke rol. Maar is hij ook de werkelijke uitvinder? En waarom werd de lantaarn 'magisch' genoemd? Het boek staat bovendien boordevol afbeeldingen van de plaatjes die geschoven werden in de toverlantaarn en andere precinema-apparaten. Vele verhalen, die met deze plaatjes verteld werden, worden in het boek ontrafeld.
 
Om te laten zien hoe dit intrigerende instrument werkt, zal er die middag live een toverlantaarnvoorstelling worden gegeven door Margreet Wagenaar-Fischer. Klik hier voor programma en aanmelden.  
 
Een bijzondere bijdrage voor dit boek door de afdeling is de collectie illuminatieplaten, die behoren bij de opticakast uit de collectie van EYE, in het boek 'Chinese Fireworks' genoemd (p. 80-84). Over deze opticakast (uit ca. 1800) zullen we in een later blogbericht meer vertellen. Hierbij alvast een voorproefje van een illuminatieplaat:


EYE bezit ook een mooie toverlantaarn, die vanaf begin december permanent is te zien in het Panorama, de nieuwe vaste expositie in de kelder van Eye, waarin de evolutie van de cinema wordt getoond aan de hand van filmapparaten.








 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten