Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

31 jul 2014

Bert Haanstra en de Waddenzee



Een tot nu toe onbekend scenario van de filmmaker Bert Haanstra (1916-1997) is gevonden in de archieven van de Waddenvereniging. Het script uit 1976 voor een documentaire over de Waddenzee werd nooit verfilmd. Een inhoudelijk meningsverschil tussen Haanstra en opdrachtgever, de Waddenvereniging gooide roet in het eten.

Het script werd gevonden tijdens de research die regisseur Ruben Smit (die ook de natuurfilm De Nieuwe Wildernis maakte) deed voor zijn eigen, hedendaagse Waddenfilm. Haanstra's bijna 40 jaar oude scenario gebruikt hij nu als inspiratiebron, en komt dus op deze manier weer tot leven.

In het werk van Haanstra, die met zijn vele films zoals Fanfare (1958) en Alleman (1963) een ware croniqeur werd van het Nederlandse volk, vormen de Hollandse wateren een rode draad. Dit bleek al sinds zijn tweede film Spiegel van Holland (1950, een portret van Nederland bestaand uit weerspiegelingen in het water), en later onder andere in De stem van het water (1966), over de verbondenheid van Nederlanders en het water. In zijn omvangrijke persoonsarchief in EYE is hierover veel materiaal te vinden, zoals scenario's en storyboards.

EYE ontving in 2006 maar liefst 53 verhuisdozen met papieren archiefmateriaal, plus negen verhuisdozen met foto’s, boeken en de vele prijzen die Haanstra won, zoals speldjes, medailles en trofeeën waaronder een Gouden Kalf voor zijn oeuvre. Zijn Oscar voor Glas is hier echter niet bij, die staat bij zijn zoons op de schoorsteenmantel.

Klik hier voor de inventaris van het archief van Bert Haanstra.

In het Geoffrey Donaldson Instituut opent binnenkort een expositie over Haanstra's andere creatieve talenten, getiteld Bert Haanstra. schilder, tekenaar en fotograaf. Tegelijk verschijnt er een gelijknamig boek van zijn biograaf Hans Schoots.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten