Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

18 jul. 2011

Jean Desmet archief 15/16

Jean Desmet (1875-1956) opende als een van de eerste in Nederland een vaste bioscoop. Ook was hij een van de eerste filmdistributeurs in Nederland. Zijn archief komt op 27 oktober 2011 officieel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tot die tijd nemen we iedere week een deel van het archief onder de loep, waarbij we de indeling van de inventaris volgen.
Vandaag uit het hoofdstuk OVERIGE ACTIVITEITEN

Wolkenprojectie

Ondanks (of misschien juist dankzij) zijn succes op de huizenmarkt is Jean bereid geld te investeren in minder voor de hand liggende projecten zoals de logger Jeanne Aleida in de haven van IJmuiden (zie bericht vorige week) en het avontuur met de wolkenprojectie.

Het was de bedoeling met een sterke lamp reclames te projecteren op wolken. Het idee was van de uitvinder Jaburg, die de heren Desmet en Tjepkema bij zijn plannen betrok voor het financiële stuk. Jean zag er kennelijk wel iets in. Contracten werden gemaakt, patenten aangevraagd, laboratoriumruimte gehuurd. Zeven jaar heeft het geduurd (1927-1934), toen werd het plan definitief afgeblazen. In het archief zijn de stukken te vinden in omslagen 861 t/m 863.

Als altijd, klik op een afbeelding om te vergroten.


Volgende week de laatste aflevering: Desmet op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten