Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

25 jul. 2011

Jean Desmet archief 14/16

Jean Desmet (1875-1956) opende als een van de eerste in Nederland een vaste bioscoop. Ook was hij een van de eerste filmdistributeurs in Nederland. Zijn archief komt op 27 oktober 2011 officieel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tot die tijd nemen we iedere week een deel van het archief onder de loep, waarbij we de indeling van de inventaris volgen.
Vandaag uit het hoofdstuk OVERIGE ACTIVITEITEN

NV Amsterdamsche Maatschappij tot Exploitatie van Onroerende Goederen Fortuna (1909-1959)

Naast zijn bioscoop-activiteiten was Desmet vooral werkzaam in onroerend goed. Zijn belangrijkste onderneming op dit gebied was Fortuna, een bedrijf dat hij leidde van 1909 tot zijn dood. In het archief is ook het volledige bedrijfsarchief van Fortuna opgenomen met correspondentie, contracten, financiele stukken, nota's, rekeningen en de belasting (omslag 741 t/m 840). Hij reed al vroeg een 'auto van de zaak' en had hij een eigen telefoon.

Ook was hij o.a. directeur van de NV Roggeveen, die panden beheerde in de Amsterdamse Roggeveenstraat (1913-1928), de NV Madrid, een bouwonderneming, die zich vooral bezig hield met het Flora project en was hij de eigenaar van de Jeanne Aleida, een logger in de haven van IJmuiden (1918-1927).

Als altijd, klik op een afbeelding om te vergroten

Volgende week: Wolkenprojectie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten