Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

1 aug. 2011

Jean Desmet archief 13/16

Jean Desmet (1875-1956) opende als een van de eerste in Nederland een vaste bioscoop. Ook was hij een van de eerste filmdistributeurs in Nederland. Zijn archief komt op 27 oktober 2011 officieel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tot die tijd nemen we iedere week een deel van het archief onder de loep, waarbij we de indeling van de inventaris volgen.
Vandaag uit het hoofdstuk BIOSCOPEN

Flora schouwburg Amsterdam (jaren '30)

Absoluut het meest ambitieuze plan van Jean Desmet was de Flora schouwburg aan de Amstelstraat in Amsterdam. Het moest een enorm theater bevatten én een overdekte ijsbaan. De nieuwbouw werd getekend door Jan Wils, die in 1928 het Olympisch Stadion had gebouwd. Kolosale nieuwbouw in een soort Amsterdamse School /Art Deco-stijl. Enkele oude panden aan de Herengracht werden bij de grootse plannen betrokken. Helaas kwam door de financiële krisis het benodigde geld niet los en moest Desmet, ook door de aankomende oorlog, zijn plannen laten varen. Bij gelegenheid van zijn 80e verjaardag in 1955 schrijft hij aan architect Wils, dat hij nog geregeld aan het project denkt en het zo weer zou willen oppakken.

In het archief niet alleen de stukken uit de jaren '30 maar ook uit een eerdere fase van de plannen vanaf 1924. Veel correspondentie met gemeente en architecten Boeken en Wils, financiële stukken, verzekering en gevraagde (en ongevraagde) brochures met interieurartikelen (verlichting, meubels, keukens, gebruiksvoorwerpen. enz.) en bouwmaterialen (staalconstructies, beton, e.d.) \. Hieronder afbeeldingen uit een gedrukte brochure om sponsors te werven (in omslag 699).Volgende week: Fortuna, NV Amsterdamsche Maatschappij tot Exploitatie van Onroerende Goederen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten