Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

29 aug. 2011

Jean Desmet archief 9/16

Jean Desmet (1875-1956) opende als een van de eerste in Nederland een vaste bioscoop. Ook was hij een van de eerste filmdistributeurs in Nederland. Zijn archief komt op 27 oktober 2011 officieel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tot die tijd nemen we iedere week een deel van het archief onder de loep, waarbij we de indeling van de inventaris volgen.
Vandaag uit het hoofdstuk BIOSCOPEN

Personeel

Ooit werd er voor gekozen om personeelszaken onder te brengen bij hoofdstuk D. BIOSCOPEN, omdat Desmet geen onderscheid maakte in welke bioscoop een personeelslid werkzaam was. Dit geldt voor de beginjaren, toen hij nog enkele bioscopen exploiteerde in het land. Na de Eerste Wereldoorlog stootte hij zijn bioscopen af en bleef Cinema Parisien als enige nog over. De personeelsdossiers (omslagen 209 t/m 219) omvatten dan ook vooral de periode 1911-1925. Alleen een register met gegevens van personeel (omslag 216) loopt door tot in de jaren '40. De personeelsgegevens van latere jaren zijn sporadisch aanwezig en ondergebracht bij de betreffende bioscoop. Klik op een afbeelding om te vergroten.
Enerzijds betreft het handgeschreven briejes met referenties en (open) sollicitaties, anderzijds officiele stukken van de Raad van de Arbeid en belastingen. Ook kleine notities zijn bewaard. Aardige is een lijstje met uitbetaalde lonen, waaraan te zien is hoe de inkomsten waren in die tijd. onder: pagina uit Register met gegevens van personeel (omslag 216)


Volgende week: Cinema Parisien Amsterdam (1909-1960 Inrichting en exploitatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten