Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

22 aug. 2011

Jean Desmet archief 10/16

Jean Desmet (1875-1956) opende als een van de eerste in Nederland een vaste bioscoop. Ook was hij een van de eerste filmdistributeurs in Nederland. Zijn archief komt op 27 oktober 2011 officieel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tot die tijd nemen we iedere week een deel van het archief onder de loep, waarbij we de indeling van de inventaris volgen.
Vandaag uit het hoofdstuk BIOSCOPEN


Cinema Parisien Amsterdam (1909-1960)

Inrichting en exploitatie

Cinema Parisien in Amsterdam is Desmets tweede bioscoop (na Parisien in Rotterdam) opgericht in 1909. Het hoofdkantoor van de meeste van zijn ondernemingen was gevestigd boven deze bioscoop aan de Nieuwendijk in Amsterdam. Het is de enige bioscoop, die hij zijn leven lang heeft geexploiteerd. Ook na zijn dood is de bioscoop blijven bestaan en zal pas in 1987 haar deuren definitief sluiten. Het pand is inmiddels afgebroken.
Huurcontract uit mei 1910
Deze bioscoop is in het archief zeer uitgebreid aanwezig (omslag 299 t/m 366 en 511 t/m 616) over een periode van meer dan 50 jaar.
Het was niet zo heel eenvoudig om een bioscoop te runnen in Amsterdam. Je had te maken met strenge voorschriften. Veel stukken in verband hiermee zijn te vinden in omslag 300.


Ook met betrekking tot de inrichting is veel terug te vinden in het archief.Een schier oneindige hoeveelheid facturen, orders en brieven van allang vergeten bedrijven en beroepen geeft een uniek sociaal-historisch beeld.


Volgende week: Cinema Parisien Amsterdam 2 Projectie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten