Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

5 sep. 2011

Jean Desmet archief 8/16

Jean Desmet (1875-1956) opende als een van de eerste in Nederland een vaste bioscoop. Ook was hij een van de eerste filmdistributeurs in Nederland. Zijn archief komt op 27 oktober 2011 officieel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tot die tijd nemen we iedere week een deel van het archief onder de loep, waarbij we de indeling van de inventaris volgen.

Vandaag uit het hoofdstuk AANSCHAF, VERHUUR EN VERKOOP VAN FILMS

Verhuurbedrijven in binnen- en buitenland

Desmet had vanaf 1910 veelvuldig contact met leveranciers van films, in binnen- en buitenland. Vaak had een buitenlandse firma een filiaal of contactpersoon in Nederland. Bekende firma's uit die beginjaren van de filmdistributie, waarvan stukken zijn terug te vinden in het archief zijn (inventarisnummers 66 t/m 82): Alberts Frères, Anglo-Italian Films, BerolinaDeutsche Film Gesellschaft, Edison Ltd., Leon Gaumont, Ghezzi, Maurice Gigan, Hollandia, Itala Film, Nöggerath, Union en nog vele vele andere. Hieronder enkele voorbeelden. (klik om te vergroten)

Het aanbod was zo overweldigend, dat Desmet gedacht moet hebben er meer aan te verdienen, indien hij de aangeschafte films kon afzetten in meer (eigen) bioscopen. Tijd voor uitbreiding.

Volgende week: Personeel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten