Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

3 sep. 2015

Herbert Curiël draagt archief over aan EYE


Het ophalen van het archief, rechts Herbert Curiël
Vorige week heeft filmmaker Herbert Curiël zijn archief aan EYE overgedragen. Het is een omvangrijk archief van ongeveer dertig verhuisdozen. EYE beschouwt dit als een unieke en belangrijke aanwinst voor de Nederlandse filmgeschiedenis.

De 87-jarige Curiël werd in 1975 bekend met Het jaar van de kreeft, naar de roman van Hugo Claus. In 1979 maakte hij Cha-Cha, waarvoor hij met Herman Brood en Nina Hagen in de Amsterdamse punk/new wave scene dook. Dit  leverde een even opwindende en chaotische film op als het leven van Curiël zelf. In 1989 verscheen Rituelen, met Thom Hoffman en Derek de Lint in de hoofdrollen. Curiël schrijft nog steeds scenario’s.


Stillfoto uit Lawrence of Arabia, Curiël is de tweede van links, naast Peter O'Toole 
Minder bekend is dat hij al vroeg internationaal carrière maakte als bijrolacteur, onder andere in de klassiekers Lawrence of Arabia (David Lean, 1962) en Cleopatra (Joseph L. Mankiewicz, 1963).

In 1970 deed hij stof opwaaien als maker van een controversiële korte film over een Griekse politieke vluchteling, De aktivist. De Nederlandse politiek vreesde dat de diplomatieke verhoudingen tussen Griekenland en Nederland verstoord zou worden, wat Curiël veel publiciteit bezorgde.
Hij werkte in zijn jonge jaren ook mee aan buitenlandse films die in Nederland werden opgenomen, zoals Spy in the Sky! (W. Lee Wilder, 1958) en The Diary of Anne Frank ( George Stevens, 1959).

Het is een veelzijdig archief, dat nog moet worden ontsloten, bestaande uit onder andere foto's, correspondentie, productiemateriaal zoals call sheets en scripts, en blikken met zijn films. Onlangs is er een documentaire uitgezonden waarin Curiël terugkijkt op zijn jeugd in de oorlog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten