Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

11 nov. 2014

Start bouw nieuwe EYE Collectiecentrum

Impressie van het nieuwe Collectiecentrum, Architectenbureau cepezed
Morgen om 16:30 geeft minister Jet Bussemaker van OCW het startschot voor het nieuwe Collectiecentrum van EYE. In dit state-of-the-art depot, ontworpen door architectenbureau cepezed, zal de volledige Film- en Filmgerelateerde collectie van EYE vanaf begin 2016 te vinden zijn. Deze collecties zijn nu ondergebracht in verschillende loodsen, bunkers en andere opslagruimtes in Noord-Holland.

Voor de filmcollectie zijn er speciale conserveermethoden, zo worden er ook films ingevroren. Hierdoor kunnen ze, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, eeuwenlang bewaard blijven. Ook komen er ateliers om alle soorten films te restaureren en een archiefscanner, waarmee het materiaal op hoge kwaliteit gedigitaliseerd kan worden.

Naast depot wordt het gebouw ook een expertisecentrum voor onderzoekers, studenten en filmmakers die hier de filmcollectie kunnen raadplegen, evenals het filmgerelateerd materiaal zoals boeken, tijdschriften, dvd’s, affiches, foto’s, persoons- en instellingsarchieven, scenario’s,  bladmuziek en filmapparatuur. Het centrum komt op loopafstand van het hoofdgebouw aan het IJ te staan, aan de Asterweg 26 (hoek Chrysantenstraat) in Amsterdam-Noord.

Bij de opening worden ook twee animatiefimpjes vertoond van studenten van de AKV|St.Joost over de Filmgerelateerde Collecties, waarover in een eerder blogartikel geschreven is, getiteld Potemkin van Remco Brouwer en 35mm van Jolijn Schuurmans en Lina Al-Kilkawi.


Still uit de film 35mm van Jolijn Schuurmans en Lina Al-Kilkawi


Geen opmerkingen:

Een reactie posten