Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

7 mei 2014

Orlow Seunke archief

Orlow Seunke (Amsterdam, 22 september 1952) is een Nederlands filmregisseur, producent, scenarioschrijver en acteur. Bij het grote publiek is hij vooral bekend om de speelfilms De smaak van water en Pervola, sporen in de sneeuw, beide met Gerard Thoolen in de hoofdrol.

In 2007 schonk Seunke aan het toenmalige Filmmuseum enkele stukken, vooral gedrukt materiaal van beide films, goed voor twee archiefdozen. Aangezien het vermoeden bestond dat er meer materiaal moest zijn, werd in april 2008 contact opgenomen met Orlow Seunke in Djakarta. Hij had inderdaad nog dozen vol archiefmateriaal en zou er voor zorgen dat het naar Nederland zou komen. In de zomer van 2013 was het zover. Via een diplomaat van Buitenlandse Zaken konden 10 propvolle verhuisdozen naar Nederland worden vervoerd per boot. In het najaar van 2013 werd begonnen met de ontsluiting.


Inmiddels is de inventaris te raadplegen op internet, op de webstek Filmgerelateerde archieven, waaruit blijkt dat het oeuvre van Seunke veel groter en rijker is dan algemeen bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten