Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

Geluid

EYE heeft een gevarieerde collectie (niet-optische) geluidsdragers. Muziek gebruikt voor film in de vorm van wasplaten tot en met hedendaagse filmmuziek op cd. Het belangrijkste onderdeel van deze collectie wordt gevormd door de soundtracks.

Voor een groot deel bestaat de verzameling uit verschillende soorten grammofoonplaten. Platen van veertig centimeter doorsnede uit de beginperiode van de geluidsfilm, maar ook 78-toerenplaten met muziek uit de jaren twintig en dertig en soundtracks van bekende naoorlogse musicals als An American in Paris (Vincente Minnelli, 1951) en Show Boat (George Sidney, 1951). De collectie moderne soundtracks is recentelijk uitgebreid met ruim 1200 items uit de verzameling van Hans Feenstra en bevat veel Italiaanse filmmuziek. Tevens zijn genres van bekende filmcomponisten als John Barry en Ennio Morricone zeer goed vertegenwoordigd.
Als tegenhanger voor de in de bladmuziekcollectie voorkomende filmincidentals komt in deze collectie ‘stockmusic’ voor van beroemde series als de Trans World Recorded Library, waarvoor o.a. de beroemde componist Bernard Herrmann (soundtrack voor Hitchcockfilms als Vertigo en North by Northwest) vele stukken schreef.

De collectie is echter nog veel diverser dan hierboven beschreven. Want zij bestaat niet alleen uit uitgegeven soundtracks en rondzwervende audiocassettes, zowel in vorm als in inhoud is er meer te melden. Voorkomende vormen zijn bijvoorbeeld: CD, CDi, CDr, Dat, Grammofoonplaten met doorsnede 17,25,30 en 40 cm, en toerental 33,45 en 78, Laserdiscs, analoge cassettebanden en bandrecordertapes voor verschillende formaten spoelen. De categorieën CDr en Laserdisc, die vanwege hun fysieke kwaliteit in deze collectie zijn terechtgekomen, vallen strikt genomen buiten de “Geluids”-collectie.
De momenteel alleen via de MS-Dos database Freebase toegankelijke collectie zal bij overzetting naar de relationele database van deze items geschoond worden.

Soms komt met archieven niet uitgegeven muziek mee op oude magneetband formaten. Naast muziek bestaat de inhoud ook uit lezingen, interviews, reclamespots etc.