Hartelijk welkom op de website van de Filmgerelateerde collecties van EYE het nieuwe filmmuseum

23 apr 2015

Tentoonstelling Sisi in Paleis Het Loo

Affiche van Sissi (Ernst Marischka, 1955, Duitsland) Collectie EYE
Na de tentoonstelling over Grace Kelly is er in Paleis Het Loo wederom een grote tentoonstelling waarin film en beeldvorming een grote rol speelt: SISI, sprookje & werkelijkheid over keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije. Haar leven werd geromantiseerd in de beroemde Sissi-trilogie uit de jaren vijftig met Romy Schneider in de hoofdrol. In de expositie worden vele draden uit de kluwen van mythe, film en werkelijkheid die mede hierdoor is ontstaan rondom Sisi ontward.

Het lijkt bijvoorbeeld vreemd dat Sisi met één s wordt gespeld, maar dit was haar echte bijnaam en zo ondertekende ze haar brieven aan intimi. De regisseur van de trilogie, Ernst Marischka, vond de schrijfwijze Sissi echter mooier, waardoor zij onder deze naam bekend is gebleven.

Conservator Marieke Spliethoff vertelt in het radioprogramma OVT over de vele sensatieverhalen over de spontane en openhartige keizerin, die op haar vijftiende met de Oostenrijkse keizer Frans Jozef moest trouwen. Zo was ze beroemd om haar hertenogen en eindeloze paardenstaart. Het duurde inderdaad twee uur per dag om haar haren, wat tot op haar kuiten kwam, te kammen. Van die tijd maakte ze echter wel nuttig gebruik: ze leerde intussen Hongaars, wat haar goed van pas kwam om in toespraken de sympathie te winnen van de Hongaren.

Sisi wilde koste wat kost haar meisjesachtige uiterlijk in stand houden. Toen ze ouder werd, verborg ze haar gezicht op straat altijd achter een waaier en paraplu en hongerde zich uit om een taille van 51 centimeter te behouden. Na haar dood is vastgesteld dat ze hongeroedeem had.  

Persfoto van Sissi (Ernst Marischka, 1955, Duitsland) Collectie EYE
De filmtrilogie toont haar levensloop tot de kroning in Hongarije. Over de tweede helft van haar leven is daardoor veel minder bekend. Toch werd pas daarna haar leven echt dramatisch. De film Ludwig (Luchino Visconti, 1972, Italië), waarin Schneider een oudere Sisi speelt, geeft volgens Spliethoff  een meer realistisch beeld van Sisi's karakter. In 1898 doodde haar 30-jarige zoon Rudolf zijn geliefde en zichzelf. Elizabeth raakte daardoor in een depressie. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden werd ze negen jaar later door een Italiaanse anarchist vermoord in Genève.

EYE heeft voor deze tentoonstelling foto's en affiches in bruikleen gegeven, waarvan enkele te zien zijn in dit artikel. Eén van de affiches is  uitvergroot als banner bij de ingang van het paleis opgehangen. Ook is er een bioscoopzaaltje ingericht waarin fragmenten uit de films in een loop worden vertoond. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten